Huisvesting en verzorging

We kunnen kanaries houden om verschillende redenen; omdat we het gezellig vinden om een zangvogel in huis te hebben; om de volière in de tuin te vullen of om doelgericht te gaan kweken met de bedoeling mee te gaan doen met de keurwedstrijden.

Deze website wil niet alleen voor de kweker een hulp zijn maar zeker ook voor diegene die slechts een kanarie bezit.

Willen we ons gaan toeleggen op het kweken van kanaries dan hebben we bij voorkeur een speciale ruimte nodig. Bijvoorbeeld een schuur, een zolderkamer of een andere leegstaande kamer.

De meeste mensen houden gewoon een kanarie in de woonkamer.  Voordat je daaraan begint moet je je afvragen: wil ik de verantwoordelijkheid van de verzorging aan.

Nu is het niet zo dat een kanarie een geweldig moeilijke vogel is om te verzorgen, maar het moet wel dagelijks worden gedaan.

Iemand die de gehele dag van huis is om te werken zal weinig plezier beleven aan zijn kanarie omdat kanaries geen avond- of nachtdieren zijn en dus zal de vogel in de avond slapen.

Heb je besloten om een kanarie in huis te halen zullen we moeten beginnen met de aanschaf van een kooi. In een dierenwinkel kunt u in de regel een keus maken uit een ruim aanbod van diverse kooien.

kanariekooi

Een geschikte heeft een minimale afmeting van 70cm x 40cm x 40cm. Groter is geen probleem, kleiner wel. Let op dat de tralies verticaal lopen. Kooien met horizontale tralies zijn voor parkieten; deze klimmen ertegenaan naar boven.

Verder moeten de zitstokjes van zacht hout zijn en niet van plastic en bij voorkeur van twee of drie verschillende diktes; dit is beter voor de pootjes.

Uiteraard kunt u bij een bouwmarkt rondhout aanschaffen van maximaal 13 mm dik, indien bij de kooi plastic stokje worden meegeleverd.

Divers speelgoed (zoals een spiegeltje, wipjes, laddertjes) zijn voor kanaries volledig overbodig.

Koop altijd een drinkfonteintje en badje welk je aan de buitenkant van de kooi kan hangen.

vogelbadje

Als je deze aanschaffingen hebt gedaan en er is zaad, eivoer en een bodembedekker in huis. dan  kunnen we opzoek gaan naar een kanarie.

Koop bij voorkeur een kanarie bij een kweker welke je kan vinden via de plaatselijke vogelvereniging of kijk op vogelmarktnet, hier zijn zowel zang-, kleur- en postuurkanaries te koop.

Let bij de aanschaf welke kleur het ringetje heeft: Ieder jaar heeft een eigen ringkleur. Zwart is van 2013; groen is van 2014 en violet is van 2015.  Op deze ring staat het geboortejaar plus een kweek- en volgnummer. Koop nooit een vogel zonder ring: vaak wordt in de handel bij een vogel die ouder is dan een paar jaar de ring afgeknipt.(ringen met een andere kleur zijn altijd ouder.) Wel kan het voorkomen dat de vogel naast een vaste ring nog een tweede kleurring om heeft. Dit heeft uiteraard niets te maken met de leeftijd van de vogel.

De verzorging

Zorg ervoor dat de kanarie iedere dag schoon en vers drinkwater krijgt; bij voorkeur uit een drinkfonteintje. In de zomer is een keer extra verschonen op zijn plaats, aangezien water zeer snel bederft.

Geef de kanarie twee tot drie maal per week zijn badgelegenheid.  Er zijn in de dierenwinkel badhuisjes te koop welke je aan de buitenkant van de kooi kan hangen.

Zodra de vogel een badje heeft genomen,  verwijder je het badhuisje, aangezien het gevaar bestaat dat de kanarie hieruit gaat drinken.