Perle morbide
- De perle morbide:
Perle morbide is een product van Italiaanse origine. Het is een korrel dat bedoeld is om net als kiemzaad te bereiden met water. Het grote voordeel aan dit ‘nieuwe’ product is dat het stukken veiliger is naar schimmel –en bacteriënvorming toe. Bovendien is het qua bereidingstijd een stuk minder arbeidsintensief, als je het vergelijkt met de natuurlijke kiemzaadvariant. Men heeft op heden al een drietal verschillende soorten varianten, de klassieke perle morbidekorrels (deze kleuren overwegend groen met enkele gele spikkels erin), de witte variant (perle morbide bianchi), en de perle morbide fruit. De hoofdbestanddelen dat terug te vinden zijn in perle morbide zijn: bloem, olie, plantaardige eiwitten, vitaminnen en aminozuren.
De eerste variant is onder de kwekers van Europese vogels de meest aangewende soort onder de drie. Het is de variant die ontwikkeld is aan lichtgekleurde vogels die gevoelig blijken aan kleurstoffen. Denk maar aan volledig witte kanaries. Misschien heeft het ook positieve eigenschappen naar het opaaltype bij de botvink als het gaat om kleurvervuiling.
De perles zouden een volledige kiemzaadvervanger zijn. Het is een uitstekende bron van eiwitten en een reeks vitaminnen die erg belangrijk zijn bij de kweek. Bovenal zou het een uitstekende preventieve bestrijding zijn van aandoening van de “zwarte vlek”.
Zoals ik al gezegd heb maakt het product het toedienen van “kiemzaad” een stuk eenvoudiger. De bereiding zoals voorgeschreven is een deel korrels en 2 delen water. Deze laat men dan een 2-tal uren in de koelkast. Men zal zien dat de korreltjes flink zijn opgezwollen doordat zij het vocht hebben opgenomen. Het voordeel is dat het eivoer door het bijvoegen hiervan mooi rul zal worden. Persoonlijk kreeg ik de tip van een kweker op een kweekvergadering om 1 deel korrels te gaan gebruiken en een even groot deel water. Dit opdat bij twee delen de korrels op een bepaald punt verzadigd gaan worden, en er gewoon te veel water in het eivoer gaat. Waardoor dit niet meer vochtig is, maar eigenlijk al nat begint te worden, wat uiteraard ook geen voordeel is.
Persoonlijk gebruik ik het product ook. Ik zal het maar eerlijk toegeven, ik doe dit gemakshalve. Het is heel snel klaar en eenvoudig te bereiden, zonder enig gezondheidsrisico. Ik merk dat dit heel graag gegeten is door de vogels, zij hebben ook heel weinig moeite om het te leren eten. Maar toch geef ik het noch in de kweek, noch na het zelfstandig zijn van de jongen dagelijks ter beschikking. Voor mij blijft het een goed product, maar de overdaad is altijd schadelijk. Ik geef het tijdens de kweek niet alle dagen van de week. Dit doe ik om gewenning te gaan voorkomen. Ik probeer altijd een lichte variatie aan te bieden in hetgeen ik mijn vogels voorschotel. In de natuur hebben zij ook niet altijd hetzelfde ter beschikking. Een goede voeding is immers een gevarieerde voeding, dat is bij de mens zeker niet anders! Tijdens de rustperiode mag dit ook gegeven worden, maar de frequentie mag zeker zo hoog niet zijn als in het kweekseizoen. De vogels hebben het immers een stuk minder nodig dan tijdens de volle kweek.
Ik denk dat de liefhebbers van kiemzaad niet meteen moeten veranderen naar deze korrels. Indien het kiemzaad goed is bereid, en men de tijd heeft/neemt om dit met zorg te doen, is kiemzaad minstens even gezond! Er zijn twee varianten op de markt, de vogelliefhebber heeft hierin de volledige vrijheid van wat hij toedient!
Gilles Peirs