Gemelaniseerde kanaries zijn een fascinerende groep vogels met unieke kleurvariaties en patronen.

Deze kanaries worden gekenmerkt door het aanwezig zijn van melanine, een groep pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de donkere kleur in veren, huid en ogen bij vogels.

Er zijn vier belangrijke typen gemelaniseerde kanaries: Zwart, Agaat, Bruin en Isabel, die verder kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: vol-gemelaniseerde kanaries en gereduceerd melanine kanaries.

 1. Vol-gemelaniseerde kanaries: De vol-gemelaniseerde kanaries omvatten de types Zwart en Bruin. Deze vogels vertonen een maximale expressie van eumelanine, het donkere melanine-type, dat over de gehele lengte van de dekveren de centrale schacht omvat. Hierdoor ontstaat een lange, brede en ononderbroken perfect in lijn liggende bestreping. De zuivere grondkleur is ook duidelijk aanwezig tussen de bestreping.
  Bij sommige vogels kan het melanine in de rug te dicht lopen, waardoor er vrijwel geen bestreping meer te onderscheiden is.
  De grote bevedering, zoals schouderveren, staart- en vleugelpennen, is sterk gemelaniseerd, behalve een fijne omzoming die de lipochroom kleur vertoont.
 2. Zwart is een van de meest bekende en populaire kleuren bij kanaries. De vogels uit de Zwartserie vertonen een maximale uiting van eumelanine, een donker pigment dat verantwoordelijk is voor de zwarte kleur. De melanine bevindt zich over de gehele lengte van de dekveren, inclusief de centrale schacht. Hierdoor ontstaat een lange, brede en ononderbroken rug- en flankbestreping. De poten, nagels en snavel moeten zo zwart mogelijk zijn. Er zijn verschillende variëteiten binnen de Zwartserie, zoals Zwart geel of rood intensief, Zwart geel of rood schimmel, Zwart geel of rood mozaïek en zwart met wit . De puntenverdeling bij keuringen is gebaseerd op de uiting van het zwart, de breedte van de bestreping en de afwezigheid van bruine phaeomelanine.


  Zwart-roodkanarie Zwart rood


  Bruin is een andere belangrijke hoofdkleur bij kanaries. De vogels uit de Bruinserie vertonen een maximale uiting van eumelanine, vergelijkbaar met de Zwartserie, maar dan met een andere pigmentuiting. De melanine bevindt zich over de gehele lengte van de dekveren, inclusief de centrale schacht. Hierdoor ontstaat een lange, brede en ononderbroken bestreping. De grondkleur is zeer donker gemelaniseerd (eumelanine en phaeomelanine), gelijkmatig verdeeld over de mantel, zonder afbreuk te doen aan het contrast met de grondkleur. De poten, nagels en snavel zijn bruinachtig en gelijk van tint. Er zijn verschillende variëteiten binnen de Bruinserie, zoals Bruin geel of rood intensief, Bruin geel of rood schimmel, Bruin geel of rood mozaïek en briun met wit. De puntenverdeling bij keuringen is gebaseerd op de melanine-uiting, de kleurintensiteit en de kwaliteit van de bestreping.

  Kanariewereld bruin
  Bruin wit
 3. Gereduceerd melanine kanaries:
  De gereduceerd melanine kanaries omvatten de kleuren Agaat en Isabel.

  Bij deze vogels is er een reductie van eumelanine, waardoor de bestreping fijner, korter en onderbroken is in vergelijking met de vol-gemelaniseerde kanaries.

  De grondkleur bevat gereduceerd eumelanine zonder zichtbaar phaeomelanine.

  De Agaatserie kanaries zijn Zwarte met gereduceerde melanine.
  De poten, nagels en snavel zijn zeer licht gemelaniseerd en éénkleurig.
  De rug, flanken en kop vertonen zwarte streepjes, fijn, kort, talrijk en goed afgetekend, die afsteken tegen een lichtgrijze ondergrond. De grote bevedering, vleugel- en staartpennen, hebben een parelgrijze omzoming, teken van een duidelijke verdunning. De grondkleur bevat verdunde melanine zonder zichtbare phaeomelanine. De Agaatserie heeft verschillende variëteiten, zoals Agaat geel of rood intensief, Agaat geel of rood schimmel, Agaat geel of rood mozaïek en agaat met wit. De puntenverdeling bij keuringen is gebaseerd op de uiting van het zwart, de afwezigheid van phaeomelanine, de koptekening en de kwaliteit van de bestreping.
  • De Isabelserie kanaries zijn Bruine met gereduceerde melanine.
   De poten, nagels en snavel zijn helder.
   De rug, flanken en kop vertonen zacht bruinbeige streepjes, fijn, kort, talrijk en goed afgetekend, die uitkomen tegen een zeer heldere beige grondkleur.
   De grote bevedering, vleugel- en staartpennen hebben een bruinbeige kleur over de gehele veer, met uitzondering van een fijne omzoming met lipochroomkleur aan de buitenkant van de veer.
   De grondkleur bevat verdunde melanine zonder zichtbare phaeomelanine.
   De Isabelserie heeft verschillende variëteiten, zoals Isabel geel of rood intensief, Isabel geel
  • De Isabelserie kanaries zijn Bruine met gereduceerde melanine.
   De poten, nagels en snavel zijn helder.
   De rug, flanken en kop vertonen zacht bruinbeige streepjes, fijn, kort, talrijk en goed afgetekend, die uitkomen tegen een zeer heldere beige grondkleur.
   De grote bevedering, vleugel- en staartpennen hebben een bruinbeige kleur over de gehele veer, met uitzondering van een fijne omzoming met lipochroomkleur aan de buitenkant van de veer.
   De grondkleur bevat verdunde melanine zonder zichtbare phaeomelanine.
   De Isabelserie heeft verschillende variëteiten, zoals Isabel geel of rood intensief, Isabel geel of rood schimmel, Isabel geel of rood mozaïek en isabel met wit. De puntenverdeling bij keuringen is gebaseerd op de melanine-reductie, de typische rugbestreping, de afwezigheid van phaeomelanine en de koptekening.

Het fokken en selecteren van gemelaniseerde kanaries is een complexe taak, waarbij we moeten proberen de gewenste kleurpatronen en melanine-uitdrukking te behouden en te verbeteren. Het observeren en begrijpen van de genetica en kenmerken van deze kanaries is essentieel om succesvolle fokprogramma’s te ontwikkelen en deze prachtige vogels te behouden. Gemelaniseerde kanaries worden gewaardeerd vanwege hun esthetische aantrekkingskracht en unieke kleurvariaties, waardoor ze geliefd zijn bij vogelliefhebbers en -fokkers over de hele wereld.