Autosomen zijn een type chromosoom dat geen geslachtschromosoom is. In kanaries bijvoorbeeld zijn er 39 paar autosomen en 1 paar geslachtschromosomen (een z-chromosoom en een w-chromosoom). Genen die zich op de autosomen bevinden, worden autosomale genen genoemd en eigenschappen die door deze genen worden bepaald, worden autosomale eigenschappen genoemd.

Een belangrijk kenmerk van autosomale eigenschappen is dat ze niet afhankelijk zijn van het geslacht van een organisme. Dit betekent dat dezelfde autosomale eigenschap even vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen, bij kanariepoppen als bij kanariemannetjes. Een voorbeeld hiervan is opaal. Opaal is een autosomale eigenschap

De mutatie OPAAL werkt de ontwikkeling van de beide melanines tegen en concentreert de eumelanine onder in de veer, die, tezamen met het optisch effect, een grijs-blauwachtig effect aan de vogels geeft, vooral bij de zwarten en de agaten. De onderzijde van de slag- en staartpennen is donkerder dan de bovenzijde.

Daarentegen zijn er ook eigenschappen die afhankelijk zijn van de geslachtschromosomen en dus geslachtsafhankelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is homozygoot agaat bij kanaries. Homozygoot agaat is een eigenschap die alleen tot uiting komt bij poppen omdat zij slechts één z-chromosoom hebben. Mannetjes hebben daarentegen een z- en een w-chromosoom, waardoor de homozygoot agaat eigenschap bij hen niet tot uiting komt.

In conclusie, autosomen zijn chromosomen die geen geslachtschromosomen zijn en autosomale eigenschappen zijn eigenschappen die door genen op deze chromosomen worden bepaald. Autosomale eigenschappen zijn niet afhankelijk van het geslacht van een organisme, terwijl geslachtsafhankelijke eigenschappen afhankelijk zijn van de geslachtschromosomen. Het bestuderen van autosomale eigenschappen is belangrijk voor het begrijpen van erfelijkheid en het identificeren van genen die betrokken zijn bij ziekten.

Een autosoom is een chromosoom dat geen geslachtschromosoom is; bij de kanarie dus niet het z of w-chromosoom, maar een van de 39 paar andere chromosomen . Autosomale eigenschappen zijn eigenschappen die op de autosomen liggen.

Factoren waarvan de oorzakelijke genen op een autosoom gelegen zijn, vertonen geen geslachtsafhankelijk verdelingspatroon. Bijvoorbeeld, opaal komt evenveel bij mannen als bij poppen voor, dit in tegenstelling tot geslachtschromosoom-afhankelijke factoren zoals homozygoot agaat, waar de factor zich vaker uit bij poppen uit, doordat deze slechts één z-chromosoom bezitten.