Kanaries, met hun prachtige zang en kleurrijke verenkleed, zijn geliefde huisdieren voor vele vogelliefhebbers. Als je overweegt een kanarie aan te schaffen en te verzorgen, zijn er verschillende belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. In dit  artikel bespreken we zowel de benaderingen voor het houden van kanaries als essentiële tips voor het aanschaffen van een gezonde vogel.

Verschillende Benaderingen voor het Houden van Kanarievogels

Er zijn diverse manieren om kanaries te houden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en doelen:

 1. Gezelschap vogel voor in de Huiskamer: Kanaries kunnen uitstekende gezelschap vogels zijn voor in huis. Hun prachtige zang en vrolijke aanwezigheid kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan elke huiskamer.

 2. Kweekdoeleinden: Als je geïnteresseerd bent in het kweken van kanaries, kun je ervoor kiezen om specifieke kanaries aan te schaffen die geschikt zijn voor voortplanting en fokprogramma’s.

 3. Vollière: Voor degenen met ruimte en interesse in het creëren van een buitenomgeving, kan het houden van kanaries in een volière een boeiende ervaring zijn.

 4. Tentoonstellingen: Als je deel wilt nemen aan vogeltentoonstellingen, komen er specifieke criteria kijken bij het selecteren en voorbereiden van je vogels.

Welke benadering je ook kiest, een gezonde en gelukkige kanarie staat altijd centraal.

Tips voor het Aanschaffen van een Kanarievogel

Bij het kopen van een kanarie zijn er enkele cruciale punten om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je een gezonde vogel verkrijgt:

 1. Timing: De beste tijd om een kanarie aan te schaffen is na de ruiperiode, doorgaans in de maanden augustus, september of oktober.

 2. Jonge Vogel: Kies altijd voor een jonge kanarie, herkenbaar aan de kleur van de pootring.

 3. Uiterlijke Kenmerken: De kanarie moet levendig zijn, helder uit de ogen kijken en mag niet bol zitten.

 4. Gedrag: Let op dat de kanarie overdag niet hoort te slapen en dat hij rustig ademt zonder krakende of piepende geluiden.

 5. Sociale Aard: Kanaries zijn sociale dieren; het is daarom ideaal om minstens twee kanaries aan te schaffen.

 6. Geslachtsbepaling: Bevestig het geslacht nauwkeurig, omdat alleen de mannetjes daadwerkelijk zingen.

 7. Gezondheid: Controleer de ademhaling, het verenkleed en de stuit bevedering. Let ook op eventuele aanwezigheid van vedermijt of luis.

 8. Aankooplocatie: Koop bij voorkeur bij een kweker die het welzijn van de vogels hoog in het vaandel heeft. Een vogelopvang kan ook een goed alternatief zijn.

 9. Voeding en Zorg: Zorg voor een evenwichtige voeding met zaadmengsels en af en toe eivoer. Wees voorzichtig met groenvoer maar geef dagelijks wat groenvoer en af en toe een stukje fruit.

 10. Quarantaine: Houd een pas gekochte kanarie enkele weken apart van andere vogels om het risico op ziektebesmetting te minimaliseren.

Het Belang van de Juiste Keuzes

Of je nu een kanarie wilt als gezelschap, om te kweken of voor tentoonstellingen, de juiste keuzes maken bij het kopen en verzorgen van je vogels is van essentieel belang. Door aandacht te besteden aan de bovenstaande tips en richtlijnen, kun je genieten van vele jaren plezier met je kanarievogels. Onthoud dat deze kleurrijke en melodieus zingende vogels niet alleen esthetische schoonheid brengen, maar ook vreugde en gezelligheid in je huis.

Indien u een kanarie wilt aanschaffen, ga dan naar een kweker die het welzijn van zijn vogels hoog in het vaandel heeft staan. Bij een vogelopvang kunt u een kanarie een nieuwe kans geven.

Ga bij voorkeur niet naar een dierenwinkel als u een kanarie wilt aanschaffen.

Een kanarie kost tussen de 10,- en 40,-. Voor een zaadmengsel bent u ongeveer 2,50 per kilo kwijt en de prijs van bodembedekking is sterk afhankelijk van het soort materiaal.

Verder zijn er uiteraard aanschafkosten voor een kooi of volière. Een kooi met acceptabele afmetingen kost ongeveer zo’n 80,-.

Enkele tips als u een kanarie wilt aanschaffen:

 • U kunt een kanarie het beste kopen na de ruiperiode (augustus, september);
 • De vogel moet levendig zijn en helder uit zijn ogen kijken en zeker niet bol zitten;
 • Kanaries horen overdag niet te slapen;
 • Kanaries zijn sociale dieren die graag een soortgenoot of een andere vogel om zich heen hebben. Koop dus bij voorkeur minimaal 2 kanaries;
 • Let op dat u de goede sekse krijgt; dit is bij kanaries moeilijk te zien. Sommige vrouwtjes kunnen wel wat fluiten, maar alleen de mannetjes zingen echt;
 • De kanarie ademt rustig, maakt geen krakend en/of piepend geluid en wipt niet met de staart;
 • Er mogen geen uitwerpselen aan het uiteinde van de stuitbevedering zitten;
 • De huid op de buik moet er gezond roze uitzien en dus niet blauw of rood en gezwollen. Dit is te controleren door zachtjes tegen de veren in te blazen;
 • De veren zijn glad en glanzend
 • Kijk of er geen vedermijt en/of luis aanwezig is als u een kanarie gaat aanschaffen;
 • Houd een pas gekochte kanarie uit voorzorg een aantal weken apart van de andere vogels, dit om besmetting van ziekten te voorkomen.

Veel kwekers bieden kanaries aan op vogelmarktnet

Er zijn verschillende manieren voor het houden van kanarievogels:

– Een vogel voor in de huiskamer .
– Enkele vogels om mee te kweken .
– Enkele vogels om in de volière te plaatsen.
– Als je met tentoonstellingen wilt meedoen, gaan er andere punten meespelen.
Maar welke manier je ook kiest; de vogel die je aankoopt moet gezond zijn en je wilt er nog jaren plezier van hebben; het liefst zonder problemen.

Hieronder ga ik dieper op een aantal punten in waar je op moet letten bij aankoop van een vogel. 

De aankoop van een vogel is zoals eerder vermeld het beste in de maanden augustus/september.

Koop altijd een jonge vogel en koop deze het liefst bij een kweker bij u in de omgeving, dat is de beste methode.

De kweker kan u van alles vertellen over de vogel en hun verzorging en huisvesting.

Uiteraard zijn er ook dierenzaken die deze vogels aanbieden, maar hun kennis op dit gebied is veelal summier.

Het is aan u de keuze, maar controleer wel de bovenvermelde punten, of neem een wat ervaren kweker mee om met u de keuze te maken.

Weet wel als je een rode kanarie koopt, dat deze na een tijd weer zijn kleur zal verliezen.

Tijdens de rui moet er dan eivoer met kleurstof worden gegeven.

Geef je vogel een goede zaadmengeling en af en toe wat eivoer, zo’n 2 à 3 maal per week.

Geef dagelijks wat groenvoer (andijvie,witlof een stukje appel) een teveel aan groenvoer, dit werkt darmstoornissen in de hand.

Herkennen van het geslacht

Voor ervaren kanarie kwekers is dit vrij goed te herkennen.

Vaak geeft de kleur en of de vererving al het resultaat aan, of het nu een man of pop is . Maar ook ervaren kanarie kwekers zitten er wel eens naast, ik zelf moet ook bekennen dat het wel eens mis gaat bij het vaststellen van het geslacht.

Meestal is het de periode na de rui dat de vogels moeilijk te herkennen zijn.

Geleidelijk aan komt het geslacht na de rui toch naar voren.
Een van de makkelijkste manieren is nog altijd het fluiten van de mannetjes, maar ook hier is een kleine kans dat het ook hier weleens mis gaat, want ook een pop kan wel eens wat zitten pruttelen.

De geslachtsherkenning van de man.

Deze is goed op te merken tegen de tijd dat deze in broedconditie komt, ofwel is gebracht door kunstmatige verlichting en temperatuur.
De leeftijd van de vogel moet omstreeks de negen maanden zijn.

Een man sext men door te blazen op de buik tegen de bevedering in.

Dus de vogel in je hand met het kopje van je af.

Als je nu blaast tegen de  bevedering in, zie je ongeveer een opstaand tapje van ongeveer 5 mm lang, iets schuin naar achteren toe met daar op en om wat veertjes.

Tevens is het onderlichaam achter de tap van de vogel licht ingevallen, dit zijn duidelijk de kenmerken van een man die goed in broedconditie is.

De geslachtsherkenning van de pop .

Zeker als de vogel niet in broedconditie is, is dit moeilijk vast te stellen.
De vogel moet ook minstens de leeftijd hebben van ongeveer negen maanden.

Een pop die nog niet in broedconditie is, blaas je weer op de buik zoals hierboven beschreven.
Hier zie je dan ook een lichte verdikking (geen tap) maar een iets bredere verdikking van het onderlichaam (cloaca), het geheel is meestal met lichte dons overdekt.

Een pop die wel in broedconditie is of komt laat het volgende zien: de lichte verdikking vloeit volledig weg, en het uitende van het onderlichaam  (cloaca) neemt de vorm aan van het stompe gedeelte van een ei.
Tevens is het onderlichaam zo goed als kaal, dit noemt men de broedvlek zodat de pop zijn lichaamswarmte nog beter kan overdragen aan de eieren.

Heb je vragen ? kijk dan op het vogelcafe