Huisvesting en verzorging

We kunnen kanaries houden om verschillende redenen; omdat we het gezellig vinden om een zangvogel in huis te hebben; om de volière in de tuin te vullen of om doelgericht te gaan kweken met de bedoeling mee te gaan doen met de keurwedstrijden.

Deze website wil niet alleen voor de kweker een hulp zijn maar zeker ook voor diegene die slechts een kanarie bezit.

Willen we ons gaan toeleggen op het kweken van kanaries dan hebben we bij voorkeur een speciale ruimte nodig. Bijvoorbeeld een schuur, een zolderkamer of een andere leegstaande kamer.

De meeste mensen houden gewoon een kanarie in de woonkamer.  Voordat je daaraan begint moet je je afvragen: wil ik de verantwoordelijkheid van de verzorging aan.

Nu is het niet zo dat een kanarie een geweldig moeilijke vogel is om te verzorgen, maar het moet wel dagelijks worden gedaan.

Iemand die de gehele dag van huis is om te werken zal weinig plezier beleven aan zijn kanarie omdat kanaries geen avond- of nachtdieren zijn en dus zal de vogel in de avond slapen.

Heb je besloten om een kanarie in huis te halen zullen we moeten beginnen met de aanschaf van een kooi. In een dierenwinkel kunt u in de regel een keus maken uit een ruim aanbod van diverse kooien.

kanariekooi

Een geschikte heeft een minimale afmeting van 70cm x 40cm x 40cm. Groter is geen probleem, kleiner wel. Let op dat de tralies verticaal lopen. Kooien met horizontale tralies zijn voor parkieten; deze klimmen ertegenaan naar boven.

Verder moeten de zitstokjes van zacht hout zijn en niet van plastic en bij voorkeur van twee of drie verschillende diktes; dit is beter voor de pootjes.

Uiteraard kunt u bij een bouwmarkt rondhout aanschaffen van maximaal 13 mm dik, indien bij de kooi plastic stokje worden meegeleverd.

Divers speelgoed (zoals een spiegeltje, wipjes, laddertjes) zijn voor kanaries volledig overbodig.

Koop altijd een drinkfonteintje en badje welk je aan de buitenkant van de kooi kan hangen.

vogelbadje

Als je deze aanschaffingen hebt gedaan en er is zaad, eivoer en een bodembedekker in huis. dan  kunnen we opzoek gaan naar een kanarie.

Koop bij voorkeur een kanarie bij een kweker welke je kan vinden via de plaatselijke vogelvereniging of kijk op vogelmarktnet, hier zijn zowel zang-, kleur- en postuurkanaries te koop.

Let bij de aanschaf welke kleur het ringetje heeft: Ieder jaar heeft een eigen ringkleur. 2022 – bruin 2023 – blauw 2024 – rood 2025 – zwart.  Op deze ring staat het geboortejaar plus een kweek- en volgnummer. Koop nooit een vogel zonder ring: vaak wordt in de handel bij een vogel die ouder is dan een paar jaar de ring afgeknipt.(ringen met een andere kleur zijn altijd ouder.) Wel kan het voorkomen dat de vogel naast een vaste ring nog een tweede kleurring om heeft. Dit heeft uiteraard niets te maken met de leeftijd van de vogel.

De verzorging

Zorg ervoor dat de kanarie iedere dag schoon en vers drinkwater krijgt; bij voorkeur uit een drinkfonteintje. In de zomer is een keer extra verschonen op zijn plaats, aangezien water zeer snel bederft.

Verzorging en Bevedering

De bevedering van een kanarie is niet alleen esthetisch aangenaam, maar ook van vitaal belang voor de gezondheid van de vogel. Het is daarom geen verrassing dat kanarie vogels zichzelf intensief bezighouden met het verzorgen van hun verenkleed. Om deze zelfzorg te ondersteunen, moeten vogelliefhebbers regelmatig en zuiver badwater ter beschikking stellen. Badwater biedt kanarie vogels de gelegenheid om hun veren te reinigen en te hydrateren, waardoor ze hun natuurlijke glans behouden en mogelijke irritaties voorkomen.

Rui en Ontwikkeling

Na het broedseizoen en tijdens de rui hebben kanarie vogels een ruimere omgeving nodig om zich goed te ontwikkelen. Hierbij is het aanbieden van badwater van groot belang. Door 2 tot 3 keer per week badwater aan te bieden, kunnen de vogels niet alleen hun veren schoonhouden, maar ook de rui ondersteunen. Badwater kan helpen bij het verwijderen van oude veren en het bevorderen van de groei van nieuwe. Bovendien is het toevoegen van eenmaal per week badzout aan het water niet alleen gunstig voor de bevedering, maar het kan ook helpen om vedermijten op afstand te houden.

Kweekfase en Broedende Poppen

Tijdens de kweekfase speelt badwater een cruciale rol bij het behouden van een gezond vochtgehalte in de eieren en het voorkomen van problemen zoals het afsterven van embryo’s door vochtgebrek. Bovendien helpt het badwater de eischaal niet te hard te worden, wat de embryo’s in staat stelt om gemakkelijker uit te komen. Ook zorgt het badwater ervoor dat de veren van de broedende pop goed verzorgd blijven, wat essentieel is voor haar eigen welzijn.

Tentoonstelling Voorbereiding

Voor kanarie vogels die deelnemen aan tentoonstellingen, is een verzorgde en glanzende bevedering van het grootste belang. Badwater speelt ook hier een significante rol. Door de vogels de gelegenheid te geven zich te wassen, kunnen ze een prachtige bevedering behouden die indruk maakt op de jury en andere deelnemers. Het gebruik van speciale wasbakjes of oudere tentoonstellingskooien om het badwater aan te bieden, kan de vogels comfortabel en stressvrij houden.

Badwater en Gezondheidstoestand

Het regelmatig aanbieden van badwater heeft niet alleen invloed op de fysieke verschijning van kanarie vogels, maar het kan ook een belangrijke indicatie zijn van hun algehele gezondheid. Vogels die vuil zijn, een doffe bevedering hebben of weigeren om gebruik te maken van het badwater, kunnen mogelijk in slechte conditie verkeren. Het observeren van dit gedrag kan vogelliefhebbers helpen om snel gezondheidsproblemen te identificeren en gepaste maatregelen te nemen om de vogels te helpen herstellen.

Conclusie

Badwater is een onmisbaar aspect van de verzorging van kanarie vogels gedurende alle seizoenen en levensfasen. Door de vogels de mogelijkheid te geven zichzelf te wassen en hun verenkleed te verzorgen, dragen we bij aan hun algemene gezondheid en welzijn. Het biedt voordelen tijdens de rui, kweek en voorbereiding op tentoonstellingen. Het is belangrijk om badwater op de juiste tijden aan te bieden, zoals in de namiddag, en het niet langer te laten staan dan nodig is om de vogels de tijd te geven om zich te wassen. Badwater is niet alleen een dagelijkse routine, maar ook een belangrijke bron van informatie over de conditie van onze gevederde vrienden.

Geef de kanarie twee tot drie maal per week zijn badgelegenheid.  Er zijn in de dierenwinkel badhuisjes te koop welke je aan de buitenkant van de kooi kan hangen.

Zodra de vogel een badje heeft genomen,  verwijder je het badhuisje, aangezien het gevaar bestaat dat de kanarie hieruit gaat drinken.