Mutaties bij kanaries zijn natuurlijke genetische veranderingen die leiden tot variaties in het uiterlijk en de kleuren van deze vogels. Deze genetische veranderingen kunnen van nature voorkomen of worden kunstmatig gecreëerd door selectieve fokmethoden.

Mutaties zijn een belangrijke bron van diversiteit binnen kanariepopulaties en hebben geleid tot een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen bij deze geliefde zangvogels.

Elke mutatie wordt veroorzaakt door een verandering in een of meerdere genen die betrokken zijn bij de productie van pigmenten in het verenkleed van de kanaries.

Pigmenten zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de kleuren van veren, zoals zwart, bruin, geel, en rood. Veranderingen in deze genen kunnen leiden tot verschillende effecten op de kleur en het uiterlijk van de vogels.

Mutaties hebben de kanarieteelt enorm verrijkt, waardoor er een breed scala aan kleuren en patronen beschikbaar is voor vogelliefhebbers. Fokkers hebben door selectieve kweekmethoden deze mutaties verder ontwikkeld en geoptimaliseerd om kanaries te produceren die voldoen aan de wensen van de liefhebbers en de standaarden van tentoonstellingen.