De Jaspis Mutatie: Een Algemeen Overzicht

De Jaspis mutatie is een autosomaal overervende factor met een semi-dominant karakter. zodat deze mutatie in enkelfactorig (EF) en dubbelfactorig (DF) vormen voorkomt, momenteel is alleen de enkelfactorige variant erkend.

Deze mutatie kan verschijnen in vier hoofdkleuren: Zwartjaspis (EF), Bruinjaspis (EF), Agaatjaspis (EF) en Isabeljaspis (EF).

De Pracht van de Jaspis Kleuren

De Jaspis mutatie heeft een intrigerend effect op de tint van de melanine in de veren. Tussen donkere zones wordt de melanine lichter, terwijl de phaeomelanine en lipochroom onveranderd blijven. Dit resulteert in unieke kleurpatronen die een lust zijn voor het oog.

Een opvallend kenmerk van Jaspis-kanaries is de reductie van melanine in de buitenste vleugelpennen, bekend als “spiegels”. Deze spiegels tonen ongeveer een derde van de pen en zijn ook zichtbaar in de staartpennen (circa 40% van de pen). De kop en flanken vertonen duidelijke strepen, waarbij de strepen op de borst het midden naderen.

Variëteiten binnen de Zwartjaspis enkelfactorig (EF) Groep

Binnen de Zwartreeks zijn er diverse Jaspiskleuren erkend, afhankelijk van het lipochroom en de categorie. Enkele van deze intrigerende kleurvariaties zijn:

 • Zwartjaspis EF geel intensief
 • Zwartjaspis EF geel schimmel
 • Zwartjaspis EF geel mozaïek
 • Zwartjaspis EF geelivoor intensief
 • Zwartjaspis EF geelivoor schimmel
 • Zwartjaspis EF geelivoor mozaïek
 • Zwartjaspis EF wit dominant
 • Zwartjaspis EF wit
 • Zwartjaspis EF rood intensief
 • Zwartjaspis EF rood schimmel
 • Zwartjaspis EF rood mozaïek
 • Zwartjaspis EF roodivoor intensief
 • Zwartjaspis EF roodivoor schimmel
 • Zwartjaspis EF roodivoor mozaïek

Kwekersaandacht en Advies

Om de spiegels te benadrukken, wordt aangeraden om geen opkleuring in het nest toe te passen. Indien er doorgekleurde pennen zijn, geldt voor punten aftrek dezelfde richtlijn als voor mozaïeken.

overzicht van de standaardeisen voor de Jaspis-mutatie volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (N.B.v.V) – januari 2020, met de bijbehorende puntenverdeling:

Te behalen punten: 30 (melanine)

BeoordelingOmschrijvingPunten
EXCELLENTRugbevedering met donkergrijze schachten en omzoming. Tussen de donkere zones is de tint lichter grijs (staalgrijs). De rug heeft een tekening van gelijnde parallelle strepen. De flanktekening zo lang en zo breed mogelijk gestreept en samenkomend in het midden van de borst. Goed afgelijnde koptekening. Geen zichtbare phaeomelanine. De spiegels zijn duidelijk maar niet te uitgebreid. Snavel, poten en nagels zwart.29
GOEDLichte opbleking van de tint van de bestreping. Duidelijke flanktekening. Lichte aanwezigheid van phaeomelanine. Spiegels lopen wat uit. Te sterk of te zwak lipochroom in bepaalde gebieden. Snavel, poten en nagels iets minder zwart.28 – 27
VOLDOENDEEumelanine bestreping kort en smal. Zwakke flanktekening. Zichtbare phaeomelanine. Onvoldoende of te ver uitlopende spiegels. Snavel, poten en nagels niet donker genoeg.26 – 24
ONVOLDOENDESmalle en onderbroken eumelanine. Afwezigheid van flankbestreping. Overmatige aanwezigheid van phaeomelanine. Gemelaniseerde veren welke niet beïnvloed werden door de mutatie. Witte veren (flanken, onder de snavel etc.). Tekening die een hamerslagpatroon benadert. ‘Spiegels’ uitlopend tot in de secundaire en tertiaire vleugelpennen of te ver uitlopend in de buitenste staartveren. Of het ontbreken van spiegels. Bleke hoorndelen.23 – 18

Dit overzicht biedt een gestructureerde weergave van de standaardeisen voor de Jaspis-mutatie en de bijbehorende puntenverdeling, zoals gespecificeerd door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.