Introductie

Het kweken van kanaries kan een leuke en interessante hobby zijn. Voor beginners zijn kanaries, zoals kleurkanaries en bij de postuurkanaries de glosters, het gemakkelijkst om mee te beginnen omdat ze gemakkelijker kweken dan sommige van de kleur- en postuurvariëteiten.

Selectie van kweekvogels

Bij de selectie van kanaries moet worden gezocht naar jonge vogels die goed in de veren zitten (niet in de rui) en die actief en alert zijn. De beste mannelijke kanaries zijn gewoonlijk krachtige zangers. Poppen moeten ook actief zijn, maar kunnen broeds zijn, wat betekent dat zij aan papier, touw en ander nestmateriaal trekken of hun eieren in open voederbakjes leggen.

Een zachtbevederde vogel(schimmel) heeft veren die er lichter en zachter uitzien, en een hardbevederde(intensief) vogel heeft veren die strak tegen zijn lichaam aanliggen. De kleur van een hardvederige vogel is vaak rijker en donkerder. Kweek geen twee vogels met zachte veren met elkaar, want dit kan leiden tot vedercysten. Bij kanaries, zoals glosters, moet een gekuifde vogel altijd met een niet gekuifde vogel worden gekweekt.

Kweekboek

Een goede kweekadministratie bijhouden is als kanariekweker onmisbaar. Ook wanneer je maar enkele koppels kanaries bezit is het eigenlijk al ten zeerste aan te raden een kweekadministratie bij te houden.

Door een goede administratie bij te houden weet je bijvoorbeeld welke eigenschappen een kanarie kan vererven, hoe oud de vogel is, de stamboom, verwantschap, etc. Veel van deze punten zijn zeer cruciaal om een goed beeld van je vogels te krijgen en wat ze vererven. Er kan geselecteerd worden op goede eigenschappen.

Er zijn kwekers die de administratie bijhouden door middel van kweekkaarten of door middel van een computer programma.

Kooi

In het algemeen moet elk kanariepaar een eigen kooi hebben om in te broeden en de jongen groot te brengen. Sommige mannetjes kanaries zullen echter met plezier twee popjes verzorgen en tegelijkertijd voor hun jongen zorgen. Speciale kweekkooien met een middengedeelte voor het mannetje en openingen waardoor hij heen en weer kan bewegen, zijn te koop in speciaalzaken en op vogelshows. Mannelijke kanaries zijn meestal actieve vaders, die eerst de moeder voeden terwijl zij op het nest zit, en dan de jongen tot ze uitvliegen.

Voederen

Tijdens het broedseizoen, dat normaal vroeg in de lente begint, hebben broedende kanaries een hoger eiwitgehalte in hun voeding nodig.

In het wild broeden kanaries wanneer de voorjaarsregens ervoor zorgen dat hun voornaamste dieet van kanariezaad ontkiemt. U kunt dit simuleren door zaden te laten ontkiemen en ze zelf te spoelen. Houd een voorraadje bij de hand in de koelkast. Daarnaast moet er eivoer worden aangeboden. Zorg ervoor dat u niet opgegeten porties binnen enkele uren verwijdert om bederf te voorkomen. Kanariejongen hebben ook veel calcium in hun voeding nodig om een goed beendergestel te kunnen opbouwen Er moet altijd grid aanwezig zijn, maar tijdens het broedseizoen is het een goed idee om ook eierschalen aan te bieden. Elke dag moet ook vers groenvoer worden aangeboden. Als de jonden eenmaal uit het ei zijn, is het belangrijk om de ouders dagelijks eivoer aan te bieden. Veel kwekers gebruiken een mengsel van hardgekookt eigeel met granen voor de jongen.

Type nest en materialen

Kanaries geven de voorkeur aan een ondiep open nest. Plastic nestbakjes zijn verkrijgbaar bij dierenwinkels of andere leveranciers van huisdieren en vogels. Ze kunnen aan de zijkant van de kooi worden bevestigd en kunnen het best achteraan worden geplaatst, zodat de vogels wat privacy hebben; zorg er wel voor dat er toegang tot het nest is, zodat je de jongen in het oog kunt houden als ze eenmaal uit het ei zijn. Bekleed het plastic bakje met een kant en klaar binnennest en plak het stevig aan de nestpan vast. Ook al zullen de kanarieouders zich inspannen om een nest te maken, toch zijn zij soms geen goede nestbouwers, en als het nest niet voldoende bekleed is, zullen de eieren niet op de juiste temperatuur kunnen broeden. Zorg voor voldoende natuurlijk nestmateriaal, zoals katoendraad, gescheurd papier, pluizen uit de droogtrommel, of commercieel nestmateriaal. Zorg ervoor dat u geen materiaal gebruikt met nylon- of polyestervezels die aan de poten van de volwassen kanarie kunnen blijven vastzitten. De vezels kunnen zich vastzetten in het vlees, waardoor de kanarie een of beide poten kan verliezen.

Broedrijpheid

Kanaries moeten broedrijp worden gemaakt om met succes te kunnen paren en vruchtbare eieren te kunnen produceren. Ze zijn gevoelig voor licht. Het houden van kanaries in een kamer met een tijdschakelaar en verlichting met een volledig lichtspectrum is de gemakkelijkste manier om ze in broedconditie te brengen.

Zes weken voor de u wilt beginnen met broeden moet de tijd dat de lampen aan zijn elke dag met een paar minuten worden verlengd tot ze 14 uur per dag volledig licht hebben. Als u een tijdklok gebruikt, zorg er dan voor dat er een klein nachtlampje brandt, zodat de verandering niet abrupt is, want de vogels zullen willen slapen op hun favoriete plek. Bovendien kunnen de vogels zich verwonden als het licht plotseling uitgaat, omdat ze in het donker proberen hun slaapplaats te vinden. De mannetjes zullen hun bereidheid kenbaar maken met een luid gezang. Ze zullen ook de poppen voeren. De poppen bedelen de mannetjes soms om voedsel en beginnen ook papier of andere materialen te verscheuren. Als je ze touwtjes en papier in hun snavel ziet dragen, zijn ze bijna klaar om te broeden.

Eieren

Kanaries produceren gewoonlijk één ei per dag in de vroege ochtend. Hun eieren zijn klein en blauw met lichtbruine gespikkelde tekening erop. De meeste poppen leggen tussen drie en vijf eieren per broedsel, maar in zeldzame gevallen leggen ze een zesde ei. Je weet wanneer het laatste ei gelegd is omdat de kleur een beetje anders is dan de vorige eieren. Wanneer de pop een ei legt, neemt u het eruit en legt u het op een veilige plaats; vervang het door een in de handel verkrijgbaar plastic ei.

De gelegde eieren kunnen worden bewaard in een kleine doos bekleed met zakdoekjes en in een lade worden gelegd of in een bakje met zaad aan de broedkooi worden gehangen, maar elke veilige plaats bij kamertemperatuur is voldoende. Wanneer de hen haar laatste ei van het legsel legt, vervangt u de de onechte eieren door de echte eieren die u hebt bewaard. Op die manier beginnen alle eieren op dezelfde dag te broeden en komen alle jongen samen uit. Als u dit niet doet en haar toestaat al haar eieren te behouden, kan de pop te vroeg beginnen met broeden en zullen de baby’s over verschillende dagen uit het ei komen. De later uitgekomen kuikens zullen gewoonlijk sterven omdat de baby’s zeer snel groeien, en zelfs één of twee dagen worden gevoed, terwijl de kleintjes verdrongen worden en verhongeren. Gebruik na zes dagen een kleine zaklamp om te bepalen of de eieren vruchtbaar zijn. Houd de zaklamp heel voorzichtig tegen de eischaal. bevruchte eieren zijn donkerrood of zo donker dat je niets kunt zien. Heldere, onvruchtbare eieren zijn bijna doorzichtig en hebben een gouden gloed. Vervang de verwijderde eieren door kunsteieren als steun voor de jongen en om te voorkomen dat de jongen nestpoten ontwikkelen . Deze kunnen later worden verwijderd als de jongen sterk genoeg zijn om hun kop gemakkelijk op te tillen.

Uitbroeden

Kanaries moeten uitkomen op de 14e dag nadat het laatste ei is gelegd. Over het algemeen komen ze ‘s nachts uit en als u goed luistert zult u ze ‘s morgens horen piepen. Babykanaries zijn erg klein en zijn, wanneer ze in het nest zijn opgekruld, ongeveer zo groot als uw duimnagel. Als ze eenmaal opgedroogd zijn, zijn ze heel donzig met lange donshaartjes over hun rug. Telkens als de moeder in de buurt van het nest komt, komen de gezonde, hongerige baby’s tevoorschijn en openen hun bekje om gevoed te worden. Als ze goed gevoed zijn, liggen ze met hun hoofd over hun lichaam gevouwen. Je zult een grote bult op hun nek zien waar hun krop vol zit. Als u eivoer geeft, zal de knobbel geel zijn omdat de huid vrij doorzichtig is. Schrik er niet van, want hoe groter de knobbel in de nek, hoe beter de baby’s gevoed worden. Als de moeder de jongen niet voldoende voedt, zal de knobbel onbestaande zijn of klein en lang in plaats van bolvormig.

Hongerige jongen moeten om de paar uur gevoed worden. Goede ouders zijn zeer attent en komen alleen van het nest om te eten en te drinken en daarna om de jongen te voeden. Gezonde jongen zijn vrij luidruchtig als ze om voedsel vragen. Als ze een zwakke poging doen om hun ouders te lokken voor het voeden, en je ziet geen gevulde krop, moet je misschien aanvullen met handvoeding. De meeste kanaries zijn goede ouders, maar af en toe kunt u er een paar vinden die niet geïnteresseerd lijken. Dit komt vaker voor bij kanaries met een bepaalde kleur. Als u de jongen wilt ringen, moet dat in de eerste vier tot acht dagen gebeuren. Daarna zijn hun voetjes te groot om er een gesloten ringetje over te doen. Houd elk jong voorzichtig vast en vouw de voorste tenen samen met de achterste teen tegen de poot. Schuif dan het ringetje over de tenen en wiebel het naar achteren tot voorbij de achterste teen. Ringen met het jaartal en de individuele nummers zijn verkrijgbaar bij vogelverenigingen en worden gebruikt om het bijhouden van de fokkersgegevens te vergemakkelijken.

Slechte moeders

Zorgvuldige observatie is van vitaal belang bij het grootbrengen van kanariejongen. De meeste moeders voeden hun jongen regelmatig, waardoor ze snel groeien. Van de ene dag op de andere lijken ze bijna twee keer zo groot te worden. Controleer verschillende keren per dag of hun kropjes gevuld zijn. Als de kropjes niet regelmatig gevuld worden of als de ouders de jongen lijken te negeren als ze hun bekjes openen, moet u misschien bijvoeden of zelfs de moeder weghalen en de jongen met de hand grootbrengen. Van sommige moeders is zelfs bekend dat ze de jongen uit het nest gooien. jongen kanaries zijn vrij gemakkelijk met de hand groot te brengen als u ze overdag om de twee uur kunt voeden. In de handel verkrijgbare handopfokvoeding kan worden gebruikt. Het voedsel moet warm zijn, maar niet heet. Doe een kleine hoeveelheid op de binnenkant van uw pols om het te testen. Het moet warm maar niet heet aanvoelen. Laat de jongen in het nest zitten en tik ze zachtjes op de snavel. Zodra ze hun snaveltje openen, doe je een kleine hoeveelheid (.1 ml) vrij diep in de bek. Zodra ze doorhebben dat er voedsel in het spuitje zit, moeten ze om meer beginnen te bedelen. Voer de jongen tot de krop vol is. Voed opnieuw wanneer de krop met ongeveer 75 procent in omvang is afgenomen. Meestal om de twee uur overdag de eerste week, en langer tussendoor als ze groeien. Een warmtelampje is heel belangrijk als de moeder er niet op zit.

Uitvliegen

Jonge kanarie’s beginnen uit te vliegen wanneer hun veren zich ontvouwen, meestal rond de drie weken. De ouders blijven ze meestal nog enkele weken voeden. Houd geweekt zaad beschikbaar samen met wat eivoer en verse groenten totdat de jongen normaal zaad eten. Verwijder na een paar uur alle ongebruikte porties geweekt zaad en vervang ze door vers voedsel. Zodra de jongen uitgevlogen zijn, beginnen de ouders belangstelling te krijgen voor een nieuw broedsel en zullen ze vaak een nest bouwen en beginnen te leggen terwijl ze ook nog hun eerste groep jongen voeden.

Tweede broedsels

Kort nadat de jongen zijn uitgevlogen, krijgen de meeste kanaries weer belangstelling voor het maken van een nest. Een tweede broedsel kan door een gezonde jonge pop worden grootgebracht. Als de pop ouder is, kunt u voorkomen dat ze een tweede nest maakt door haar nest en nestmateriaal te verwijderen. Derde broedsels moeten worden ontmoedigd omdat dit de gezondheid van de pop aantast.