Campylobacter
Campylobacter jejuni is een bacterie die bij veel verschillende soorten vogels voorkomt. Papegaaiachtigen kunnen zich met de bacterie besmetten, maar er worden maar weinig problemen gezien. Vinken en kanaries zijn wel erg gevoelig. Ook bij pluimvee en duiven kunnen problemen voorkomen.
Campylobacter heeft meer kans op het veroorzaken van ziekte als er al een andere bestaande infectie is.
Vogels besmetten zich door het opnemen van de bacterie met de bek. De bacterie veroorzaakt leverontsteking. Hierdoor worden de vogels sloom, ze stoppen met eten. Ook raken de darmen en alvleesklier ontstoken, hierdoor kunnen de vogels een deel van het voer niet meer goed verteren. Er ontstaat hierdoor geelgekleurde of lichte diarree. De vogels worden vaak snel mager.
Vooral vinken en kanaries, en dan in het bijzonder de jongen, kunnen in grote getale sterven. Vogels met een goed werkend afweerapparaat kunnen de bacterie ook zelf overwinnen.
Diagnose
De verschijnselen kunnen al een sterke verdenking van de ziekte geven. Na kleuring kan de bacterie op een uitstrijkje herkend worden. Materiaal hiervoor kan ontlasting zijn of organen van overleden vogels. Kweken van Campylobacter is lastiger dan de meeste bacteriën, er zijn speciale kweekplaten nodig en een omgeving met een beperkte hoeveelheid zuurstof.
Behandeling
De behandeling is met antibiotica. Vogels kunnen zich gemakkelijk herbesmetten via de omgeving, vaak wordt een terugkeer van de bacterie, en dus de ziekte, gezien als de antibioticakuur afgelopen is.
Het is dus erg belangrijk een goede hygiëne in de volière te krijgen.
Zoals bij alle infecties met bacteriën helpt het om te zorgen dat de normale flora van de darm gezond is. Dit kan bevorderd worden door een probioticum door het voer of drinkwater. Hierdoor zal een besmetting met een ziekteverwekkende bacterie minder snel aanslaan.